legezakken.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Vakantiehuis Ierland
  Voor wie geïnteresseerd is:
   
  De Onrendabelen
  Ik heb met gemengde gevoelens gekeken. Heel triest dat deze mensen buiten de boot vallen, maar ook met het het gevoel dat velen van hen niet echt gemotiveerd waren om hun toestand te verbeteren. Ik kan me voorstellen dat velen van hen niet hebben kunnen studeren, maar een vmbo opleiding met praktijkgerichte opleiding kan er toch ook ervoor zorgen dat je een baan kunt veroveren. Dit gaat dan vooral over de jongere generatie. De mensen, die voornamelijk in beeld waren hadden vaak door ervaringen uit hun jeugd de boot gemist.
   
  Het tweede wat niet goed viel bij mij is dat de documentaire gemaakt is door Marcel van Dam, die ervoor gezorgd heeft dat de Exota limonadefabrikant op de fles is gegaan. Door  een item uit te zenden over het feit dat de Extota flessen konden exploderen. Het bleek achteraf dat er voor de opname een kogeltje door de fles werd geschoten en dat er gebruik werd gemaakt van een sherry fles in de opnames . De oudere lezers weten misschien nog wel dat Exota in beugelflessen werd verkocht (net zoals de Grolsch biertjes) In 1967 werd deze fles vervangen door een fles met een schroefdop en blijkbaar was deze fles minder bestand tegen de druk. Door deze negatieve aandacht dronken de mensen geen Exota meer en is de fabrikant in 1972 failliet gegaan. In de rechtszaak, die de fabrikant heeft aangespannen, kwam in 1998 een uitspraak in het voordeel van de fabrikant. Helaas was het toen al te laat voor Exota. Dus de heer van Dam heeft er moedwillig aan meegwerkt dat hij ook een aantal onredabelen op zijn naam heeft staan. Mensen, die op straat kwamen te staan door het faillissement van Exota. Bovendien is hij ook een van de rijken, die dan misschien niet naar de millionair fair gaan, maar wel bezittingen heeft. 
   
  Wat ik wel al een hele tijd heb gedacht was dat Nederland qua verzorgingsstaat helemaal niet zo verzorgend blijkt te zijn. We zijn flink afgezakt in de afgelopen jaren. Ik hoorde natuurlijk al over veel hogere uitkeringen in bv. Ierland, waar je best veel geld ontvangt wanneer je geen werk kunt krijgen, maar dat het zo erg is, had ik niet kunnen bedenken. Heel nuttig waren die grafieken om dit te kunnen zien.
   
  Ik ben voor een eerlijker verdeling van de geldstromen in het land, maar wanneer ik SP zou stemmen dan leg ik een strop om de hals van Lege Zakken Gezin. Zij gaan ervan uit dat mensen met modaal, anderhalf modaal en twee maal modaal rijk zijn en dat hier nog wat te halen valt. Helaas Agnes, de koek is hier ook op.
   
  Ik ben weer voor de invoering van het belastingtarief van 72% voor de mensen, die echt veel geld verdienen. Zeg bv. vanaf 100.000 euro of misschien nog wat hoger. Dan hebben we ook geen discussie meer over de hoge salarissen van mensen aan de top. Een gedeelte vloeit dan terug in de staatskas wat dan aan de onrendabelen ten goede zou kunnen komen.
   
  Hebben jullie nog suggesties waar deze mensen geholpen mee zouden zijn. Ik lees ze graag!

  Reacties

  izerina op 21-11-2009 09:25
  Die documentaire had een enorme inpact op me.Vooral de uitspraak van Dick Swaab over "het aan de goede kant van de lijn geboren zijn". IK heb lesgegeven op het vmbo.Er zijn inderdaad goede lieve mensen,die compleet verdwalen in de regelgeving van onze maarschappij.En niet het initiatief en de creativiteit hebben om er uit te komen.Suggesties? Minder en doorzichtiger wetgeving.Meer lessen over het begrijpen van onze maatschappij op de scholen. Melkertbanen en bijzondere bijstand terug.Mentaliteitsverandering bij de groot-graaiers.Als er meer besef zou zijn,dat alle leven één is,kunnen er veranderingen komen. Groeten Izerina
  Eurotje op 21-11-2009 09:55
  Ik wist niet zo snel waar je het over had, heb de docu ook niet gezien.
  Waar je straks ook op zou gaan stemen, ze beloven zo veelmaar ze doen zo weinig!

  Haas op 21-11-2009 10:11
  Mij viel op dat enerzijds harde statistieken gecombineerd werden met wat halfzachte interviews. De nadruk op presteren en zoveel mogelijk prikkels tegelijk kunnen verwerken kwam er wel goed uit: lang niet iedereen kan dat.
  M.i heeft "Europa" en de vrije arbeidsmarkt hier ook mee te maken: voor jou 10 anderen! Ik protesteerde wel tegen de link criminaliteit-armoede, criminaliteit is m.i een keuze.
  Ook klopt dat jongeren voor kleine akkefietjes al met de politie te maken krijgen: herinner je je nog, LZVr ,van je zoon die voetbalde op een "hangverbod"plek?
  Haas op 21-11-2009 10:29
  Ook die zwakbegaafde vrouw die bij de voedselbank kwam had apparatuur die niet in mijn huiskamer voorkomt (flatscreen, audio-setje). Maar ja, veel krijgen ze van hun kinderen, denk ik.
  Doet me denken aan een huisje in een eenvoudige arbeiderswijk in Derry, Ierland, waar ik op bezoek ging: piepklein woonkamertje, volgestouwd met van alles, maar levensgrote flatscreen in de kamer.
  Ach, ja, er schijnt in de winkels niets anders meer te koop te zijn, ga eens vragen om een eenvoudige tv, je wordt aangegaapt.
  Mijn ouders wilden zo'n gewone, maar die moest besteld worden, uit een andere stad komen.
  izerina op 21-11-2009 10:29
  WAt die gezondheid betreft,dat roken viel me ook op. Volgens mij heeft dat ook met inzicht en lange termijnvisie te maken.Als dat onderwerp in de les aan bod kwam,was een veel gehoorde reaktie "Je krijgt tegenwoordig overal kanker van. Ik leef nu.Ik zie wel,wat er gebeurt,als ik 40 jr ben".Misschien dat goede hulp iemand van die vreselijke nicotine-verslaving af kan helpen.
  Haas op 21-11-2009 10:34
  @LzVr, zo dacht ik er vroeger ook over, maar ben er anders over gaan denken na het lezen van de boeken van Theodore Dalrymple (Britse gevangenispsychiater). En ook sinds ik in een zeer crimineel deel van de hoofdstad woon, dit jaar in het nieuws vanwege 22 schietincicenten en 3 doden.
  Als ik in de metro zit, zie ik hoe mensen de troep achter hun kont neergooien, dat doe je echt zelf. En een pistool pak je echt zelf.
  Maar laat ik daar maar niet over schrijven, want dan is de zonnige zaterdag vergald:-) Bovendien dwaal ik af van het onderwerp.
  Frugal living op 21-11-2009 11:01
  Ik vond de uitzending nogal gekleurd door Marcel van Dam. De grafieken kwamen op mij niet geloofwaardig over, ik miste uitleg. Ik kan geen voorbeeld meer noemen maar ik kreeg het gevoel dat die grafieken vooral het idee van Marcel van Dam moesten ondersteunen. Bij de deskundigen zaten geen beleidsmakers met hun verhaal. Jammer. Want ik vind dat er nodig iets gedaan moet worden voor deze groep mensen. Door mijn vrijwilligerswerk ben ik er achter gekomen dat veel mensen tegen bureaucratie en regelgeving aanlopen. Het lijkt wel een vicieuze cirkel: om met een laag inkomen alle toeslagen en belasting teruggaven goed te regelen moet je best handig zijn. En daar ontbreekt het vaak aan. En daardoor stapelen de problemen zich op. Door de uitzending kwam naar voren dat mensen met lagere opleiding het in deze maatschappij erg moeilijk hebben. Dat vond ik heel goed! En over de flatscreentelevisies, veel mensen willen graag meedoen in de maatschappij. En net als familie en vrienden, willen zij ook mooie spullen hebben. Dat is heel begrijpelijk. Je moet stevig in je schoenen staan om te beseffen dat een grotere televisie (als voorbeeld) je geluk niet zal vergroten. Daar heb je inzicht voor nodig en een lagere opleiding helpt op dat punt ook niet mee. Ik heb net als jij ook met gemengende gevoelens gekeken.
  Haas op 21-11-2009 11:46
  Heeft slechts zijdeling met dit onderwep te maken, maar toch: kregen jouw zonen ook per post een brief met "niet aan je ouders laten lezen" op de envelop, LZvr? Ik heb de brief nu wel gelezen: is van een zorgverzek, aanbieding voor studenten, hogeropgeleiden zijn gezonder en maken minder ziektekosten, oreert de verzekeraar. (raakt dus wel aan programma van gisteravond)
  Dus student voordelig verzekerd zonder extra eigen risiso. klinkt mooi he:-)
  Maar waarom mogen ouders dit niet lezen? Nou, 63% van de studenten krijgt een bijdrage van de ouders, het zou jammer zijn als de ouders, omdat de student nu voordeliger verzekerd is, de bijdrage zouden verlagen, oreert de verzekeraar verder. Maar omdat 57% van de ouders de ziektekostenverzek betaalt en zij en jij nu met dit aanbod veeeeeel voordeliger uit bent, moet je het misschien toch maar aan de ouders laten lezen..
  Weer wat geleerd: 63 % van de studenten krijgt dus ondersteuning van de ouders, waarvan 57% hun ziektekostenverzek door de ouders laat betalen.
  Wij zijn bij AZ gewoon toch voordeliger...
  alicia op 21-11-2009 14:54
  Ik vind het onzin om meer belasting te heffen op hoge inkomens. Ik heb jarenlang gestudeerd. Moet ik dan mij geld weggeven om iemand die er met de pet naar gegooid heeft, te onderhouden? Ik dacht het niet.
  Tuurlijk zijn er mensen die niet de kans hebben gehad om te studeren maar ik ga niet moedwillig mensen onderhouden die alleen maar een uitkering willen hebben en verder niets willen behalve luiwamessen.
  budgetstudent op 21-11-2009 15:28
  Ik ben het wel een beetje met Alicia eens. Het is niet alsof mensen die veel verdienen, dit krijgen aanwaaien. Zo betalen mijn ouders bijvoorbeeld mijn zorgverzekering en collegegeld, en dat van mijn broertje ook, omdat ze het kunnen. Maar mijn vader werkt dan ook van 8-17 en 19-00. Dan zie ik niet waarom hij daarvan drie kwart zou moeten afstaan.
   
  Ik zal de docu eens bekijken, de preview ziet er interessant uit.
  Cisca op 21-11-2009 16:08
  Eerst werden die mensen als kostenpost betiteld. Vooral bij het opstellen van de gemeentebegroting. En nu heet het onrendale mensen.MENSEN DIE MEER KOSTEN DAN ZE OPBRENGEN!!!Deze termen zijn tekenend hoe hier over bepaalde groepen mensen gedacht en gehandeld wordtOf het maakbare en/of meetbare producten zijn.Zoals men met de zwaksten in de samenleving omgaat,tekent het pijl van de beschaving. Is er ooit ergens gezegd.Ik ben ik zo'n onrendabele helaas. Wel 30 jaar gewerkt en de pech dat het lijf mankementen gaat vertonen en wia dus.Men moet maar eens goed na gaan denken in deze maatschappij of de mens in het algemeen als mens beschouwd wodrt. En niet als een netto/bruto product of groep. En neeeee, ik ga niet gebukt onder kommer of kwel hoe een ander mij betiteld. Elk mens is namelijk kostbaar!!!
  Cisca op 21-11-2009 16:16
  Die jonge vrouw met het kindje woonde bij haar moeder.Vroeger rookte iederen op televisie en al. Wie had daar zoveel comentaar op toen zoals men nu doet??En het is zeer aanmatigend om af te meten wat iemand wel of niet aan spullen in huis heeft. Ieder mag nl.in dit land zelf prioriteiten stellen waar het geld aan uitgegeven wordt.De ene koopt dit en de ander doet dat. De clou van de documentaire was de uitholling van het sociale vangnet.Er was ook een mijnheer die duidelijk maakte dat de sociale werkplaats ook niet meer het doel nastreeft zoals het ooit bedoeld was
  Haas op 21-11-2009 18:13
  Ciska, LZvr en Alicia, ik begrijp jullie alledrie. Gisteren kreeg ik de wind van voren van iemand die ik over deze uitzending tipte. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om haar zo de grond in te trappen en te kwetsen (zelfde situatie als Ciska). Uiteraard liet ik dit niet op me zitten en mepte terug dat het de titel van de docu was, enniet mijn woorden.En dat de docu bedoeld was om te tonen hoeveel mensen het tempo van vandaag niet meer kunnen bijbenen, en uitvallen. Dat neemt niet weg dat het een politieke ondertoon had, en een duidelijke SP film was (Van Dam zit sinds enkele jaren bij de SP).
  Kijk bijv naar het onderwijs: ieder kind is nu verplicht een startkwalificatie te halen (Havo of MBO2). Maakbaarheidsgedachte, maar er zijn nog steeds heel veel uitvallers.
  Ik denk dat voor de titel gekozen is omdat politici wel degelijk zo denken. Je had een paar jaar geleden ook de term "niet-actieven" of "niet-produktieven". Dat zegt genoeg.
  Maar volgens mij heeft de EU er wel degelijk mee van doen. De nat. begroting moet binnen bandbreedtes blijven en we moeten concurreren met het buitenland tot we erbij neervallen. Het logische gevolg van deze dwaalleer is dan dat er steeds meer uitval en armoede bestaat.
  (Ik hoop niet dat ik nu weer een Eurofiel voor het hoofd stoot:-)))
  Cisca op 21-11-2009 20:17
  Ik haalde het roken aan als voorbeeld hoe er ergens een omslag in denken gemaakt wordt door de jaren heen. Ik vind roken niet gezondIk had beter die mijnheer met die zoon aan kunnen halen. Nu na 20 jaar heeft de zoon weer last van epilepsie. Omdat er goedkopere medicijnen voorgeschreven worden. Dat vinden wij hoop ik toch ook niet normaal over een paar jaar. Zo van dan moet die persoon maar betere medicijnen slikken.De titel onrendabelen is juist een heel goede titel. Het dekt precies de lading die helaas bij veel beleidsmakers leeft.En dit is niet zomaar een loze kreet van mij. Ik verleen vaak hand en spandiensten in de armoedebewegingen. Ik pleit alleen voor een genuanceerder denken. Soms is de werkelijkheid iets complexer dan het eerst lijkt.
  @AanLzvr. Ik lees je blog met veel plezier. Ik heb zelf zo geleefd al jaren terug. Je bent moedig, creatief en humoristisch. Ook ik zei .. het stumperen gaat gewoon door..Maar eens is de rek er uit. En niet iederen is even mondig of vindingrijk. Een mens kan ook murw worden door bureaucratie en onverschilligheid..Voorbeeld. Ik heb hele lieve ouders. Ik vertelde van de docu. Ja , zei mijn moeder... maar ik kijk liever naar Flikken..Terwijl ze toch heel trots is hoe ik het rooi en wat ik aan vrijwilligerswerk doe. Ik denk dat dat ergens wel tekent dat heel veel mensen onbedoeld wegkijken.En ik ben wel zo eigenwijs dat ik daar op blijf hameren dat die mensen naast je kunnnen wonen .Trouwens niet overal en altijd. Maar zoals erhier een meningsuitwisseling ontstaat. Ik voel me niet aangevallen over een mening die ik heb. Verschillende meningen zijn alleen maar gezond. Het brengt een uitwissieling van verschillende astandpunten opgang. En soms kan het iemand tot nadenken aanzetten. En men mhoeft het absoluut niet altijd en overal met elkaar eens te worden over iets. Ik hoop dat ik zo iets duidelijker over mijn standpunt heb gezegd
  Cisca op 21-11-2009 21:41
  Er zal wel flink in de opnamen geknipt en gemonteerd zijn.En voor de buitenwereld gaat het met mij ook een stuk beter en prettiger dan soms in werkelijkheid.De echte narigheid komt vaak niet naar buiten. Misschien ook een soort zelfbeschermingen van de mensen zelf. Het wordt er toch niet anders van. Voer voor psychologen???
  Haas op 21-11-2009 21:58
  Vaak is er na enige tijd een berusting in de situatie, daardoor ziet het er passiever uit dan het van binnen voelt.Dat zou dat gebrek aan motivatie om de situatie teverbeteren, kunnen verklaren, LZvr.
   
  Het is zoals het is en je kunt er niets aan doen, zei mijn moeder altijd. En dus liet ze me modderen in een vreselijke situatie.
   
  Ik doe het zelf anders, maar besef heel goed dat dat nog kan omdat mijn gezondheid redelijk goed is. Toch zie ik op de universiteit steeds meer studenten met zowel lichamelijke als psychische mankementen die door doorzettingsvermogen en ondersteuning van een speciaal daarvoor in het leven geroepen dienst het vrij goed doen. Natuurlijk kost het extra energie, en afstuderen betekent nog geen baan. En je moet een zekere intelligentie hebben om dat te kunnen doen, die zwakbegaafde vrouw en die zoon hoeven dat niet te proberen.
   
  Complimenten Ciska, voor je werk voor de arme kant van de Flevoprovincie. Vooral Lelystad heeft grote problemen, maar ook Amsterdam zuidoost, waar ik woon. Het is moeilijk te bepalen welke mensen wel verbeteringen van hun lot kunnen bereiken en welke niet.
  Ik vind het al heel wat als we meiden kunnen duidelijkmaken dat een tienermoeder worden (in tegenstelling tot wat men denkt hier vaak een zeer bewuste keuze, veel hulpverlening, subsidie en voorrang voor een woning!) geen oplossing is en je daarmee je leven met een ruk op de noodrem zet.
  Cisca op 21-11-2009 22:50
  De maatschappij is ook veel ingewikkelder geworden in de loop van de jaren. Je moet tegenwoordig overal verstand van hebben want er wordt "zelfredzaamheid"van de burger verwacht.Wat ik doe stelt helemaal niks voor.Gewoon een beetje luisteren. dingen invullen en ergens mee heen gaan.DIT ZOU NIET NODIG MOETEN ZIJN!!Waar ik woon(niet Lelystad) zit 20% op of onder de armoede grens. De gemeente keek zelf heel raar op hun neus van hun eigen onderzoekEn laten we wel zijn. De docu heette de Onrendabelen om dat die mensen meer geld kostendan ze opleveren. Niet of iemand met zijn lage inkomen tevreden is of niet.Uiteindelijk zijn de senioren ook onrendabel.Die werden eerst weggezet als de onbetaalbare grijze golf.Ik maak me ernstig zorgen over hoe de politiek met mensen en termen omgaat.Voor je het weet is iets een ingesleten idee bij het grote publiek.Mijn bejaarde buurvrouw laat inderdaad de hond uit van haar gehandicapte buurvrouw. Tja wat is nu onrendabel.Je moet er toch ook niet aan denken dat een tiener de oplossing ziet in het moeder/vaderschap.Het was niet mijn bedoeling om hier zo uitgebreid te schrijven.Maar het gaat me zo aan het hard dat de maatschappij zich zo verhardt en dat veel mensen zo moeten knokken om een bestaan. En dat geldt eigenlijk voor alle groepen mensen.Werkend of niet werkendEen mens wordt toch gek van al die papieren, regels en hoge vaste lasten>?En als je denkt dat alles geregeld is, verandert er ineens weer iets
  alicia op 22-11-2009 08:51
  Ik ben zelf ambtenaar en loop ook tegen bureaucratie aan. Als bij ons bv. de printer stuk is, moet er via de helpdesk een call worden aangemaakt en via het stadhuis komt er dan een melding. Dan is het de vraag wanneer er uberhaupt iemand van de helpdesk komt om dit euvel te vermaken. Oftewel, je kan zeker een dag niets doen. Ik maak mij er niet meer druk om. En dit is nog wel een simpel gebeuren.
  Haas op 22-11-2009 10:48
  Mijn man heeft dit ook, werkt op een bank. Als er een externe medewerker komt voor een tijdelijke klus, moet er voor die ps een nieuwe account worden aangevraagd. Dat duurt bijna 2 maanden, want alles over die ps moet worden gescreend (zeker sinds 9/11). Omdat die ps er maar voor enkele weken of maanden is en ook vaak nog uit het buitenland afkomstig, werkt die dan maar op de account van een zittende medewerker. Dat is een DOODzonde en kan reden zijn voor ontslag op staande voet. Maar omdat er gewerkt moet worden, en targets gehaald moeten worden, doet men het toch maar zo. Niet doorvertellen, hoor!
  alicia op 22-11-2009 12:29
  Dit bespreken in een overleg heeft geen zin. Dit is het beleid van de gemeente.Alles dingen die stuk zijn, moet via de helpdesk worden aangemeld. En er zijn circa 8000 ambtenaren dus je kan op je vingers na tellen dat het superdruk is.
   
  Alles maar dan ook alles wat op is moet via een speciale medewerker van de buitendienst worden aangevraagd. Is het toiletpapier op? Dan mag je dit niet zelf aanvragen of ophangen. Dit gaat via onze postophaler en hij geeft dit door aan de buitendienst..
   
  Daarnaast is het ontzettend druk bij ons maar we moetenaanwezig zijn bij lunchbijeenkomsten, borrels, overleg dit, overleg dat.
   
  Verder klaag ik niet hoor hahaha. Maar iedereen denkt dat ambtenaren het zo makkelijk hebben maar ook wij hebben zo onze dingen.
   
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl